A review by cinnamonfox
Три товарища by Erich Maria Remarque

adventurous challenging dark emotional funny reflective sad slow-paced
  • Plot- or character-driven? A mix
  • Strong character development? No
  • Loveable characters? Yes
  • Diverse cast of characters? No
  • Flaws of characters a main focus? It's complicated

5.0

 Se pare că anul ăsta sunt pe val cu romanele lui E.M. Remarque - oricum mi-am propus să-i citesc opera integral cândva, deci cu pași mici mă apropii de țintă. Trei camarazi relatează povestea a trei prieteni, tineri ce sunt nevoiți să-și trăiască tinerețea în Germania interbelică, unde lipsurile, sărăcia și nesiguranța zilei de mâine sunt laitmotivele populației de rând. Cei trei - Robby, Koster și Lentz - sunt pasionați de mașini, au o poftă de viață caracteristică celora ce au scăpat vii și aproape nevătămați din război și cumva reușesc să vadă frumosul dincolo de situația instabilă în care se află țara lor. Apariția lui Pat, o tânără frumoasă și misterioasă, ce-i fură inima lui Robby, declanșează o serie de evenimente urmările cărora cititorul, alături de personaje, le resimte într-un ritm de crescendo odată ce avansează acțiunea. 


 
În Germania interbelică, trei foști camarazi de arme pun pe picioare un mic atelier de reparații auto și-și câștigă existența reparând și vânzând mașini recondiționate. Robert Lohkamp, Otto Köster și Gottfried Lenz trăiesc în niște vremuri tulburi: economia este la pământ, sărăcia, violența și incertitudinea sunt la ordinea zilei, situația politică e instabilă, iar oamenii trebuie, cumva, să supraviețuiască. Rutina celor trei prieteni se schimbă atunci când în peisaj apare o tânără misterioasă, Patricia Hollmann, de care Robert este atras iremediabil. Între cei doi începe o relație cu suișuri și coborâșuri, o relație ce-i pune la grea încercare pe cei doi îndrăgostiți.
Prin intermediul lui Robert, Erich Maria Remarque descrie cu lux de amănunte atmosfera vremii, nesiguranța și instabilitatea vieții de zi cu zi, felul în care un tânăr din clasa mijlocie e nevoit să își ducă traiul și să caute resurse pentru a vedea ziua de mâine. Deși romanul este umbrit de situația economică și politică a vremii, frumosul reușește să iasă la suprafață. În mijlocul tuturor lipsurilor materiale, Robert îi are pe camarazii săi, prietenia lor strânsă, dar și pe Pat, o femeie care îi dizolvă nihilismul și-l face pe protagonist să își deschidă inima.
Un adevărat roman de dragoste, marcat de tragic, Trei camarazi aduce în prim plan ființa umană, modul în care individul se poate mula pe situația în care se află, dar și pe felul în care lipsurile de orice natură scot la suprafață adevărata esență al unui om. Personajele sunt realist construite - au calități și vicii, aspirații și dezamăgiri, iar Robert este cel care îi face cunoștință cititorului cu oamenii din viața sa. Mi-a plăcut foarte mult prietenia dintre cei trei tineri, dar și relația pe care o construiește Rob cu Pat. Până la un moment dat, aveam o anumită impresie despre încotro vor merge lucrurile, dar au loc niște evenimente ce schimbă complet cursul poveștii.
Erich Maria Remarque știe să implice emoțional cititorul în poveștea personajelor sale, iar Trei camarazi nu a fost o excepție. Nu am rezonat neapărat cu gândurile sau deciziile personajelor principale, dar am empatizat mult cu trăirile acestora și am apreciat inventivitatea de care dau dovadă în vremurile grele în care trăiesc. Subiectul războiului, deși nu e menționat de protagoniști, plutește în aer, iar acest lucru se simte în toate acțiunile pe care le întreprind personajele și mai ales în pulsul orașului în care acestea locuiesc.
Trei camarazi e o carte despre viață, despre realitatea oamenilor din Germania anilor 30 ai secolului trecut, despre prietenie, iubire, capacitatea omului de a merge mai departe, despre supraviețuire și inventivitate. Dacă acestea sunt subiectele pe care le căutați abordate într-o carte, vă recomand romanul semnat de Erich Maria Remarque