A review by eininthebird
Saga: Compendium One by Fiona Staples, Brian K. Vaughan

adventurous dark emotional funny hopeful inspiring reflective sad tense fast-paced
  • Plot- or character-driven? Character
  • Strong character development? Yes
  • Loveable characters? Yes
  • Diverse cast of characters? Yes
  • Flaws of characters a main focus? Yes

5.0

Als ik Saga 10 sterren had kunnen geven had ik het gedaan. Absoluut een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Niet alleen wordt je emotioneel meegesleept met de personages van het verhaal en ontwikkel je een diepe band met hen, maar het boek kent ook enorm veel diepgang en maatschappij kritiek. 

Saga behandelt in eerste instantie het thema oorlog, maar niet op een 'oorlog-avontuur-helden-spannend' manier. Nee, het drukt je keihard met je neus op hoe verschrikkelijk oorlog is en hoe mensen die er totaal niks mee te maken hebben, er vaak de grootste slachtoffer van zijn (aka de burgers). Binnen het thema oorlog worden zaken als genocide, kolonialisme, interventionisme, achterkamertjes politiek, dood, terrorisme, vluchtelingen en oorlogsslachtoffers besproken en daarnaast wordt het persoonlijke leed van iedereen die er mee te maken krijgt blootgelegd. Dit thema is natuurlijk ontzettend gevoelig en moeilijk om op een respectvolle manier te behandelen, maar in mijn opinie slaagt Saga hier grandioos in. Het boek is respectvol, op de juiste momenten genuanceerd, maar maakt dingen ook niet mooier dan ze zijn (en dat heeft er regelmatig voor gezorgd dat ik een wat tranen moest laten...). 

Ondanks dat Saga de enorme opgave op zich heeft genomen het thema oorlog te behandelen, deinst het niet terug de fictieve werelden zo complex en echt mogelijk te maken. Dus, zoals ook in onze wereld, spelen in Saga's werelden ook racisme, transfobie, homofobie, vooroordelen en seksisme een rol. Deze thema's weven zich feilloos door het verhaal heen en worden net als het andere thema respectvol behandeld. Daarnaast vind ik het zo ontzettend gaaf zo'n diverse cast aan karakters voorbij te zien komen. Er is representatie van POC, een enorm gave transvrouw, een homoseksueel stel dat dealt met de homofobie van hun planeet; Ik wordt zo blij van goeie diversiteit in media :) Het gedeelte over miskramen en abortus heeft verder ook enorm veel indruk op mij gemaakt...

De karakters in het verhaal voelen bijna *echt echt* en ik denk dat dat de grootste kracht is achter Saga: Het zijn imperfecte personen net als in de echte wereld. Er zijn geen "helden" en geen "slechteriken" en personages maken een groei door (of een krimp) door wat ze mee maken. Een van de grootste dingen waar ik me in fantasy verhalen aan kan storen, is dat iemand iets verschrikkelijks mee maakt, maar dat daar geen emotionele consequenties aanzitten. Nou, bij Saga zitten er echt emotionele consequenties aan... Van PTSD tot woedeaanvallen tot depressie of verslaving... Een gebeurtenis heeft ook echte gevolgen voor de personages en dat maakt ze echt.

Dan nog de tekeningen: Die zijn ontzettend mooi! Emoties zijn duidelijk uitgebeeld en ieder kader heeft een duidelijk doel. Er is vrijwel niks onnodig of raars toevoegt, de tekeningen ondersteunen het verhaal altijd.

Zou ik dit boek aanraden? Ik zou eerstens mensen aanraden volume 1 (dus niet dit compendium) te lezen als ze geïntrigeerd zijn, zelfs mensen die niet van sci-fi of fantasy houden. Ik denk dat iedereen hier namelijk wel iets in kan vinden, maar dat veel mensen eerst de drempel van "oh comic boek is dat niet kinderachtig" en "oh sci-fantasy" heen moeten. Dit werk bewijst maar weer eens dat "comics/graphic novels" niet alleen voor kinderen zijn en niet alleen oppervlakkig zijn, en, soms ook tot hoge literatuur kunnen worden gerekend. Voor iedereen die al groot sci-fi/fantasy fan is of een comic fan kan ik alleen maar zeggen koop het Compendium en bereidt je voor dit totaal te willen binge-readen. Voor iedereen die twijfelt: probeer het ;)

Shout out naar Ghüs, mijn favoriete personage <3

Expand filter menu Content Warnings