A review by anatrnd
This Savage Song by V.E. Schwab

4.0

нарешті. НАРЕШТІ мені сподобалась книжка Вікторії Шваб, бо до цього я читала Адді Лярю і Галант, під час прочитання яких мені було просто жахливо нудно.

тут у нас є місто І-Сіті, яке поділене на дві частини, в кожній з яких править інша родина: на півночі - Гаркери (багатий чоловік, донькою якого є Кейт), на півдні - Флінни (сунаї, це такі "люди" з надздібностями, одним з них є Огаст). безжальна Кейт повертається в місто, навчається в школі і хоче стати наступницею свого батька. Огаст навпаки дуже людяний, але при цьому він все одно чудовисько, сунай, який може вбивати людей (пожинати їхні душі, якими він харчується) своєю грою на скрипці.

перемир'я, яке існує між цими сім'ями дуже хитке: Гаркер хоче заволодіти південною частиною, а Флінни - зробити все для утримання перемир'я. саме тому вони відправляють Огаста (під прикриттям, звичайно) навчатись в школі разом з Кейт, щоб вони змогли "подружитись", і таким чином Флінни мали якийсь важіль / перевагу, якщо Гаркери все-таки нападуть.

це красиво написана та дуже динамічна антиутопія (так, тут є саме фентезі елементи, які інколи теж бувають в антиутопіях, але атмосфера оцього закритого, небезпечного міста нагадує мені більше саме антиутопію, а не якесь навіть міське фентезі). персонажам інколи співчуваєш, а інколи - навпаки хочеться вдарити їх, бо ну які ж вони неприємні.

любовної лінії тут, в разі чого, немає, лише якісь натяки, тому не очікуйте цього від історії. але якщо ви тут заради гостросюжетних подій, цікавої світобудови, неоднозначних персонажів та політичних інтриг, то вам б мало сподобатись. раптово захотілось прочитати цю книжку, я її відкрила - і на три з половиною години випала з реального світу. дуже затягує. тому раджу вам теж спробувати, а я тим часом йду читати продовження.