Reviews

Constance Ring by Amalie Skram

ingeborg_frey's review against another edition

Go to review page

Blablabla...

julierasmine's review against another edition

Go to review page

5.0

Jeg skrev hele mit bachelorprojekt om "det mandlige talent" Amalie Skram, og om den kønslige dobbeltmoral i naturalismen. I Constance Ring møder vi den unge Constance, som gifter sig med den 16 år ældre grosserer Edvard Ring i et fornuftsægteskab, hvor hun frem til Rings død, aldrig er eller bliver lykkelig. Constance fanger deres tjenestepige i armene på Ring og vil søge skilsmisse, men alle omkring Constance taler hende fra det. Grundet økonomiske problemer, efter at Ring dør i en skibsulykke, har Constance ingen lyst til at leve mere, og netop som hun skal til at tage sit liv, skriver en gammel ven, medicineren Lorck, og beder hende gifte sig med ham, hvilket hun gør primært af økonomiske grunde og kun til dels af kærlighed. Ægteskabet velsigner Constance med en graviditet, og de er for en stund lykkelige, men efterhånden som Lorck skruer ned for sin charme, begynder den kærlighedskrævende Constance at kede sig, og som en konsekvens deraf mister hun barnet. Da Constance får vished om Lorcks barn fra et tidligere forhold til en tjenestepige, ser Constance nu ingen grund til ikke at indlede affæren med pianisten Meier, som i årevis har elsket hende i hemmelighed, og som hun endelig giver sit hjerte. Deres affære slutter dog brat, da hun opdager, at
han har et forhold til hendes sypige, og Constance begår selvmord i sorg over, at ingen fortalte hende om denne vigtige ting i livet: seksualiteten. Amalie Skram skildrer 1880’ernes Sædelighedsfejde, den kønslige dobbeltmoral og kvinders vilkår i ægteskabet, men hun kommer ikke med nogen løsning. Constance vælger til sidst selvmordet. Uanset hvilken vinkel man anskuer feminismen og romaner som Constance Ring fra, så har litteraturen altid haft stor betydning for kvindesynet og for kvindebevægelsens udvikling. Kvinder som Amalie Skram der trodsede samfundet og fik sin roman udgivet i en tid, hvor kvinders litterære debuter var minimale. En samtidsroman som i den grad rykkede ved den nuværende patriarkalske kønsindstilling i 1880’erne, men som også har banet vejen for de efterfølgende kvindelige forfattere. Det er takket være kvindekampen for frigørelse, at min generation har fået politisk, moralsk og juridisk ret til de mest basale forhold som hører med til at være menneske. Det er muligheder som i dag ofte bliver taget for givet, men som mit BA-projekt på frustrerende, overraskende og chokerende måder har sat i perspektiv.

becomingabookworm's review against another edition

Go to review page

dark sad medium-paced
  • Plot- or character-driven? Character

3.0

sigridopheim's review against another edition

Go to review page

5.0

"Og hun hadde synes hun stod mellom de andre og så på, men samtidig lå og var død, men kunne bli levende igjen, hvis hun for alvor ville, men det ville hun ikke - det var så godt å være død."

Jeg SKAMMER MEG over ikke å ha lest Amalie Skram før. Dette er en av de mest deprimerende og pessimistiske bøkene jeg har lest, perfeksjon (iallefall nesten).

ericaplapp's review against another edition

Go to review page

challenging dark reflective slow-paced
  • Plot- or character-driven? Plot
  • Strong character development? No
  • Loveable characters? It's complicated
  • Diverse cast of characters? No
  • Flaws of characters a main focus? Yes

3.0

mythicreads's review

Go to review page

emotional funny reflective sad medium-paced

4.5

moodyama's review against another edition

Go to review page

3.0

Read this for school. Horrifying to see how society treated women at the time. Let's just say that I'm glad feminism is a thing.

rudi's review against another edition

Go to review page

2.0

Jeg har sjelden nok tålmodighet til å fullføre bøker av denne typen, hvor mye av plottet er elsker/elsker ikke. Ikke fordi jeg har noe imot det, men mer fordi jeg sliter med å engasjere meg i det. Det er mye av det i denne boka, men samtidig er det også en del annet av interesse. I en sekvens diskuterer Constance fattigdom med ei venninne, og særlig den samtalen er interessant i lys av hennes senere forfatterskap. De politiske samtalene er interessante rent historiemessig, da boka er satt til rundt riksrettsaken. Beskrivelsene av Constance sin sinnstilstand er av og til interessante, selv om det virker som om Skram har holdt litt igjen for å ikke male henne i for negativt lys.

Men firkantdramaet klarte jeg ikke å engasjere meg i.
More...